Zingen

Je zult je misschien afvragen wat deze video van Zangles Met Maggie op deverslavingvoorbij.nl doet. Misschien denk je: “wat heeft zangles met mijn proces te maken?” Ik zou zeggen, kijk de video hier of op Youtube en lees daarna verder.

http://zanglesmetmaggie.be

Ik wil van wat Maggie in deze video benoemt, in twee delen nader bespreken

  1. Onjuiste overtuiging of gemiste kennis… Als Maggie in haar studie was blijven hangen in de overtuiging dat er aangeboren talent vereist is om goed te kunnen zingen, was ze er misschien niet voor gegaan. Je moet dus wel over de juiste informatie beschikken, in dit geval dat goed kunnen zingen veelal een kwestie van training is. Eens ze de juiste overtuiging had, kon ze de volgende stap zetten.
  2. Er helemaal voor gaan… Maggie besloot, elke dag weer, niet naar de kroeg te gaan, maar te gaan oefenen. Ze ging er helemaal voor.

Hier een persoonlijk voorbeeld wat gaat over zingen, daarna kom ik op jouw proces terug.

1. Onjuiste overtuiging of gemiste kennis
Ik heb altijd graag iets met zingen willen doen, niet professioneel of zo, ik heb immers geen stembereik (dacht ik) en zingen wordt al gauw pijnlijk (was een feit). Ik wist al langer dat ik wel wat professionele aandacht kon gebruiken voor mijn ademhaling en het soms wegzakken van mijn stem. Ik dacht dus eerder aan stem- en zangtherapie, niet zozeer aan zangles.

Totdat ik op YouTube een zanger hoorde zeggen dat een stem niet automatisch een zangstem is en dat het bereik ontwikkeld en blijvend geoefend moet worden. Dat was nieuw voor mij, het zou dus mogelijk moeten zijn om wel een beetje te kunnen zingen, temeer daar het mij verder niet ontbreekt aan muzikaliteit. Ik zou dan misschien wel in een koor kunnen gaan zingen.

Nu ik dit wist hoefde ik dus alleen maar op zoek naar een iemand die mij daarbij zou kunnen helpen. Ik vond een professional en na de eerste sessie begreep ik dat stem therapie niet nodig was. Leren zingen is leren werken met je adem en dat zal voldoende zijn voor mij. Kortom, ik had mijn overtuiging bijgesteld en de juiste informatie om te beginnen aan dit nieuwe avontuur.

2. Er helemaal voor gaan… Dan komt het belangrijkste deel, en dat is het onderscheid kunnen en willen maken tussen de reis, het oefenen en het doel: mijn stem vrijmaken door te leren zingen. De reis willen maken, en daar liefde voor hebben, is een leerproces met plezier maar ook vallen en opstaan. Je louter fixeren op het doel als gedachte, als wens, noem ik magisch denken. Ook Maggie laat duidelijk zien dat ze én een doel had én dat koppelde aan dagelijks oefen.


De verslaving voorbij

De overeenkomst met mijn proces, destijds, om mezelf voorbij het verslavingsgedrag te werken en het leren zingen zijn verrassend. In beide gevallen gaat het erom dat ik er, na het verzamelen van de juiste inzichten – dus ook kennis – helemaal voor wil(de) gaan, maar ook dat de reis en het doel op goed moment samenvloeien. Ze raken in elkaar vervlochten. Mijn inzichten destijds, die als springplank fungeerde naar het uiteindelijke moment dat ik alcohol definitief de rug toekeerde, waren het resultaat van vele jaren denken en analyseren, verinnerlijkt denken noem ik dat. Denken zoals Nietzsche het bedoelt, namelijk je gedachten herkauwen tot ze als het ware een vloeibaar deel van jou worden.

Een andere overeenkomst zie ik in het enthousiasme van Maggie, mijn eigen zanglerares en mezelf. Ook dat is nodig, enthousiasme en liefde voor wat je doet. Ik word blij van Maggie’s video’s en kom blij terug van zangles. En ja, ik oefen elke dag!

Zingen en de Polyvagaaltheorie

In een andere video spreekt Maggie ook over het belang van zingen voor emotieregulatie. Dat is niet zomaar theorie, het is de ervaring van een ieder die zingt. De Polyvagaaltheorie legt daarvoor ook een wetenschappelijke basis. Wil je meer weten van het belang van zang (en muziek maken) vanuit dit wetenschappelijke perspectief, stel gerust je vraag.

Vergelijkbare berichten