Voorbereiding – Safe and Sound Protocol

Toepassing van het safe and sound protocol vraagt om een gedegen voorbereiding en moet vooral passen in het proces. Het zomaar lukraak gaan luisteren naar audiofragmenten kan contraproductief zijn. Het kan tot nog meer gevoelens van onveiligheid leiden, als het niet in een veilige context wordt ingezet. Context is hier ook, de fase in het persoonlijk proces en de veiligheid van de ruimte en die van de begeleider.

Deze pagina is bedoeld voor mijn cliënten om een en ander nog eens door te nemen, en tegelijk voor andere deelnemers die behoefte hebben aan wat meer info.

De veiligheid van therapeut / hulpverlener

De Polyvagaaltheorie is geen methode of therapeutisch instrument, maar verklaart hoezeer de mens afhankelijk is van veiligheid en hoezeer de mens terug kan vallen in een evolutionair ouder mechanisme dat – indien chronisch – tot structurele onveiligheid kan leiden. De hulpverlener dient niet alleen de Polyvagaaltheorie te begrijpen maar diens eigen ‘plek’ helder te hebben. Hij/zij is zich bewust van de eigen identificering via verklarende verhalen over zichzelf en weet deze te relativeren met behulp van de theorie. Een hulpverlener kan het protocol alleen veilig toepassen als hij of zij zelf veilig is, structureel en in het moment van de luistersessie van de cliënt.

De sessie zelf, hoe gaat dat

We zetten de telefoons op de vliegtuigstand, ik besteed aandacht aan een ontspannen sfeer en nodig je uit om je te ontspannen, als dat lukt zet je de koptelefoon op en laat ik je zien hoe je het volume eenmalig instelt. Als je er klaar voor bent, begin je. Tijdens het luisteren zit je het best comfortabel op de bank, als je liever ligt is dat ook prima. Ik ben bij je. Behalve het luisteren onderneem je niets. Niets doen betekent ook dat je de eventuele reflexen van het autonome zenuwstelsel beter kan waarnemen. Immers, het autonome zenuwstelsel reageert op activatie van de middenoorspiertjes. Je doet de oefening het best in de ochtenduren.

Tijdsduur

Er zijn meerdere luisterprogramma’s, doorgaans begin je direct met de ‘Core’, die de kern vormt van het geheel. Dat programma bestaat uit 5 luisteruren van twee keer 30 minuten. Het best doe je de tien luistersessies dag na dag met een of twee dagen rust tussen het derde en vierde uur. Regelmaat is hier belangrijk.

Een luistersessie duurt 30 minuten, zo is het programma opgebouwd, maar je kunt elk moment op de pauzeknop drukken. Het is niet de bedoeling dat je met gevoelde weerstand tegen het luisteren toch door gaat. Overvoer jezelf niet.

Pauzeren en evaluatie

Een luistersessie kan worden doorlopen zonder enige gewaarwording, maar er kunnen ook emoties opkomen, emoties die je niet direct kan duiden. Dat is volstrekt normaal, het autonome zenuwstelsel kan onverwachte reacties genereren die zich vervolgens vertalen in emoties zoals blijdschap, het gevoel van warmte, maar ook onwennigheid, en ja ook angst of verdriet. Als verdriet je overvalt en overneemt of je wordt overvallen door het gevoel weg te moeten, stop dan onmiddellijk! We bespreken deze sensaties en nemen de tijd tot je weer rustig bent. De volgende dag evalueren we.

Thuisbeoefening

Hoewel thuisbeoefening niet het uitgangspunt is kan het toch de voorkeur genieten, vanwege afstand, reistijd en reguliere sessie-kosten. Daartoe is wel minimaal vereist dat je voldoende in staat bent tot zelfregulatie. Ik probeer dat zo goed mogelijk in te schatten. Niettemin doe je de eerste luisterproef altijd in mijn aanwezigheid. Het gebruik en het onder invloed zijn van middelen is in die periode uitgesloten. Op afstand moet je zelf over een koptelefoon beschikken, die geschikt is voor je mobile telefoon of tablet, dat is een laag-ohmige koptelefoon (32 ohm). Verder is het een exemplaar van het type geheel gesloten en over-het-oor, het liefst bedraad, zonder elektronica, knoppen en andere toeters en bellen.

Keuze koptelefoon

Als het Safe and Sound protocol gaat werken voor jou krijg je toegang tot het onderhoudsprogramma, de ‘Balance’ dat je thuis kan beluisteren. Je kunt daar langere tijd gebruik van maken. Het is dan fijn om te beschikken over een goede koptelefoon. Hieronder staan wat selecties, geschikt voor mobiele telefoons en tablets. Zelf beschik ik over de Beyerdynamic, maar dat is geen must.

https://www.thomann.de/nl/behringer_bh_470.htm
Deze 32 ohm koptelefoon is gunstig geprijsd en heeft een glad oppervlak van het oorkussen, dat zorgt voor een betere afsluiting van omgevingsgeluid.

https://www.thomann.de/nl/superlux_hd_660_pro_32_ohm.htm
Deze 32 ohm koptelefoon is gunstig geprijsd en heeft een gestoffeerd oppervlak van het oorkussen, dat zorgt voor een mindere afsluiting van omgevingsgeluid, maar voelt mogelijk prettiger.

https://www.thomann.de/nl/beyerdynamic_dt_770_pro_32_ohm.htm
Deze 32 ohm koptelefoon is een flink stuk duurder en heeft een matig glad oppervlak van het oorkussen, dat zorgt voor een redelijke afsluiting van omgevingsgeluid. Deze koptelefoon (in verschillende varianten) is de standaard in menig studio omdat de weergave neutraal is en de kwaliteit zeer hoog.

Verwacht van de afsluiting van omgevingsgeluid door een gesloten koptelefoon geen wonderen, als omgevingsgeluid een probleem voor je is, breng dat dan in in de begeleiding.

Koptelefoons die worden aangeboden via populaire consumentenwebsites scoren vaak extra goed in het laag (vanuit auditief en polyvagaal oogpunt een slechte ontwikkeling), dat soort exemplaren moet je beslist vermijden. Je hebt een neutraal klinkende koptelefoon nodig die geen extremen (heel laag of heel hoog) ‘versterkt’ weergeeft.

Gehoorapparaat

Gebruik je een achter het oor of in het oor gehoorapparaat, hou dat dan gewoon in, als je een geluidsprogramma kunt instellen in een app, kies dan voor een programma dat zo min mogelijk invloed heeft op het geluid. Heb je een milde gehoorafwijking, doe ze dan uit. Hoe dan ook, we nemen dat onderdeel grondig door.

Save and Sound Protocol
SSP Gecertificeerd