Verslavingsepidemie

Waardoor raken zoveel mensen verslaafd aan alcohol?

We komen er gemakkelijk mee in aanraking, de drempel is laag. Alcohol ontspant aanvankelijk en drinken is sociaal geaccepteerd. De verleiding is dus groot.

Het lijkt onschadelijk, een verslaving wordt lang ontkend en eenmaal bewust verslaafd wordt dat niet aan de grote klok gehangen. Er is dus geen corrigerend mechanisme. Probleemdrinkers worden apart gezet als mensen die zich niet kunnen beheersen. Dit alles werkt een verslavingsepidemie in de hand.

Ongemerkt wordt het te veel

Hoe meer behoefte je hebt aan ontspanning of verdoving hoe eerder je weer drinkt. En zo begint de verslaving zich ongemerkt op te bouwen. Als je het in de gaten krijgt ben je meestal te laat om het op eigen kracht te keren.

Samenleving kampt met verslavingsepidemie

De een heeft meer behoefte aan ontspanning dan de ander. Maar als samenleving staan we ook onder druk. We leven in een tijd waarin veel van ons wordt verwacht. Werk en inkomen zijn niet langer zeker, maar huur of hypotheek komt elke maand terug. Werkende ouders schipperen tussen carrière en zorg. Echtscheidingen reizen de pan uit en we hebben een record aan onvrijwillige singles in Nederland. We worden ouder en eenzamer. En de jongeren, die komen er de laatste tijd ook niet al te best vanaf. Diploma of niet, vast werk kun je bijkans vergeten en een huis is onbetaalbaar.

En wat doen velen dan? Men neemt er nog een… om het allemaal even te vergeten.