Selecteer een pagina
De Verslaving Voorbij - Hulp bij alcoholafhankelijkheid

Terugval alcoholgebruik

Ik ben als de dood voor terugval, wat kan ik daar mee?

Bij De verslaving voorbij is er geen sprake van stoppen om het stoppen en dus ook geen terugval. Als je begeleiding overweegt probeer dan nu even geen verandering te brengen in je drinkpatroon, tenzij je excessief drinkt en opname vereist is. De behoefte om te drinken zal in de begeleiding op goed moment uitdoven. Voor het zover is zul je pieken en dalen ervaren in je drankgebruik omdat het ego (je zelfbeschermingsmechanisme) niet wil opgeven je te behoeden voor rampspoed.

Van slachtoffer naar waarnemer

Je leert gaandeweg dat het je angst is, om los te laten wat zo lang zo vertrouwd leek. Je wordt lerende waarnemer in plaats van slachtoffer. Dat maakt een groot verschil.

Vergeet oude inzichten

Klassieke terugval in alcoholgebruik hoort bij de gangbare benadering dat je wel stopt met drinken – onthouding dus – terwijl het verlangen in stand blijft. Van klassieke terugval leer je niets, hooguit dat het je “weer niet is gelukt” om vol te houden. Dit oude inzicht past in het AA en Minnesota model waarbij men er vanuit gaat dat je je leven lang verslaafd zal blijven.

Zienswijzen over terugval alcoholgebruik

Er is veel te doen over terugval. Er is ook het idee dat terugval een onderdeel van het proces “moet zijn” om zo de ervaringen “verslaafd zijn” en “lang nuchter zijn” goed tegen elkaar te kunnen afzetten. Het is inmiddels bekend dat je na elke terugval weer meer gaat drinken waardoor de noodzaak ook weer groter wordt om af te kicken. Dat zou stimuleren, maar dat kan ook averechts werken: “het lukt me toch niet”. En zo wordt het alleen maar erger. Het is een benadering die ik juist niet hanteer omdat dit alleen maar over wel of niet drinken gaat en voortdurende strijd brengt.

Laat komen wat komt, angst is een slechte raadgever en brengt juist dat wat je vreest.