Terugval alcoholgebruik

Ik ben als de dood voor terugval, wat kan ik daar mee?

Bij De verslaving voorbij is er geen sprake van ‘stoppen om het stoppen’ en dus ook geen terugval. Als je begeleiding overweegt probeer dan nu even geen verandering aan te brengen in je drinkpatroon, tenzij je excessief drinkt. De behoefte om te drinken zal in de begeleiding op goed moment uitdoven. Voor het zover is zul je pieken en dalen ervaren in je drankgebruik omdat ‘iets’ in jou – als onderdeel van je overlevingsmechanisme – je wil behoeden voor pijn en leegte.

Van slachtoffer naar waarnemer

Je leert gaandeweg dat het je angst is om los te laten wat zo lang zo vertrouwd leek. Je wordt lerende waarnemer in plaats van slachtoffer. Dat maakt een groot verschil.

Vergeet oude inzichten

Klassieke terugval in alcoholgebruik hoort bij de gangbare benadering dat je wel stopt met drinken – onthouding dus – terwijl het verlangen in stand blijft. Van klassieke terugval leer je niets, hooguit dat het je ‘weer niet is gelukt’ om vol te houden. Dit oude inzicht past in het AA en Minnesota model waarbij men er vanuit gaat dat je je leven lang verslaafd blijft.