Negatief zelfbeeld en alcohol

Negatieve overtuiging of zelfbeeld

Elk kind wordt gecorrigeerd en begeleid, dat hoort bij opgroeien. Het is wat anders als je structureel negatief wordt bejegend. Dat is afwijzing.

Een kind dat regelmatig wordt afgewezen ontwikkelt een negatief zelfbeeld, dat is een diepgewortelde onbewuste negatieve overtuiging over jezelf. Voorbeelden: ik ben onbelangrijk, ik doe er niet toe, ik hoor er niet bij, ik ben niet goed (genoeg), ik ben schuldig, ik ben de moeite niet waard, enzovoort. Dat soort stille – meest onbewuste – overtuigingen bepalen ons zelfbeeld en daarmee ons levenspad.

Afwijzing en behoefte aan drank

Eenmaal volwassen kan dit leiden tot een structureel gevoel van onbehagen dat men gaat bestrijden, bijvoorbeeld met middelengebruik. In onderstaande video zie je een heel concreet voorbeeld van een volwassene die als kind is afgewezen.