Medicijnen tegen alcoholmisbruik

Kan ik met medicijnen geholpen worden? Ik ben het vechten tegen de alcohol zat

Middelen (het zijn geen geneesmiddelen) om alcoholinname te remmen kan op recept via je huisarts of bij opname in een kliniek, of bij andere therapievormen via het reguliere circuit, mits begeleid door een arts. Er zijn middelen die de drankzucht (craving) remmen. Er zijn ook middelen (Refusal en Antabus) die je ontmoedigen te drinken doordat je je doodziek gaat voelen als je toch drinkt. Er zijn ook middelen die na de behandeling worden gegeven om ‘clean’ te blijven.

Alcoholmisbruik

Of medicatie een zinvolle bijdrage kan leveren in jouw situatie hangt af van nogal wat factoren. Mensen die stevig spuiten/snuiven (andere categorie) kunnen niet gevaarloos zonder medicatie en medische begeleiding de eerste afkickfase doorkomen. Bij de meest voorkomende alcoholafhankelijkheid kan medicatie contraproductief werken aan het uiteindelijke doel. Daarbij hangt het er vanaf hoe ver iemand is. Drink je excessief, dan is het duidelijk dat je onder medische begeleiding moet afkicken. De meeste drinkers echter, zijn mensen die nog gewoon functioneren maar wel veel innemen. Voor die groep kan medicatie de zelfde uitwerking hebben als het middel zelf: je weghouden van de oorzaak.

Medicatie tegen zelfmedicatie, de bezwaren

Kort door de bocht: drinken is een vorm van zelfmedicatie, die je dan probeert te bestrijden met medicatie. Maar die middelen nemen nog niet de drijfveer weg om te drinken, tenzij je alcoholafhankelijkheid puur lichamelijk is. Ik ben die mensen nog niet tegengekomen.

Het gebruik van anti craving middelen staat haaks op mijn aanpak. Het blokkeert de overtuiging dat het jou gaat lukken zonder middelen. Medicijnen houden je, net als alcohol, weg van je werkelijke probleem. Waarvan wil je afhankelijk zijn?

Nuance, (2022)

Ik wil niettemin een uitzondering maken voor het gebruik van Antabus of Refusal in een vorderende fase van het proces, waarbij deze middelen niet als reddingboei of breekijzer functioneren, maar meer als milde ondersteuning, mits men toe kan met een kwart van de aanbevolen dosering! Intussen is de verkrijgbaarheid wel veel lastiger geworden omdat huisartsen steeds conservatiever worden. Veel huisartsen lijken handelingsverlegen als het gaat om verslavingszorg.