Ik heb geen drankprobleem

Ik heb geen drankprobleem, want ik kan met gemak stoppen met drinken…

Veel drinkers kunnen met gemak 14 dagen of langer zonder. Dat hoort bij het ontkenningsmechanisme. Twee weken aan het sap om maar te kunnen zeggen: zie je wel, ik kan gerust stoppen, met mij niks aan de hand.

Of je ook echt probleemdrinker bent is van andere orde. Kijk eens in de 4 fasen van drinken. Wat is op jou van toepassing?

 • Alcohol-onverschillig
  Alcohol hoort er een beetje bij, maar ook weer niet. Evenzogoed vergeet je het en drink je weken of maanden niet. Dan heb je inderdaad geen drankprobleem.
 • Alcohol-georiënteerd
  Je drinkt regelmatig, gewoon omdat het lekker is en er bij hoort. Dagelijkse franje. Maar als het er niet is, ook goed. Mmm, twijfelgeval.
 • Alcohol-gewend
  Je drink elke dag en als er niets in huis is dan zorg je daar wel voor, want anders heb je het niet naar je zin. Je mist dan gewoon wat. Duidelijk een drankprobleem.
 • Alcohol-afhankelijk
  Je drinkt duidelijk te veel. Het smaakt je vaak niet eens. Het is net alsof om 4 uur ’s middags de controle wordt overgenomen. Je zit duidelijk in de gevarenzone.

Wel drinken en toch geen drankprobleem, kan dat ook nog?

Drinken is niet altijd een probleem. Voor iemand van 75 die elke dag zegt te genieten van een mooie fles wijn, ligt het anders dan voor een jonge ouder die het zelfde drinkt.