HSP en alcoholverslaving

Heb ik als HSP meer kans op een alcoholverslaving?

Als je een hoog sensitief persoon bent, komen indrukken uit het dagelijks leven meer en indringender bij je binnen dan goed voor je is. De impact is vaak groot en langdurig. Dat kan betekenen dat je je uit bescherming wil afsluiten. Niet zelden gebeurt dit met alcohol of een andere drug. Zo gezien is HSP een risicofactor voor het ontwikkelen van een alcoholverslaving.

Afstand nemen of vluchten

Ben je hoog sensitief, dan is het belangrijk gezonde afstand te bewaren van stressvolle situaties waaraan je niet perse hoeft deel te nemen. Ik noem dat beperkt doorlaten aan de voordeur. Bijvoorbeeld: grenzen stellen aan wat een ander deelt aan persoonlijke ellende, geen sensatiekrant lezen, beperkt tv kijken, je internetgebruik aanpassen enzovoort. Je beschermt jezelf, maar schermt jezelf niet af van je omgeving, je blijft in contact.

Als gezond afstand houden niet lukt en alles toch binnenkomt, zit er op gegeven moment niks anders op dan vluchten via de achterdeur. Vaak is er dan al heel wat stress en overbelasting, met kans op burn-out, somberheid of depressie. Het vluchten in alcohol met als gevolg een alcoholverslaving of andere dwangmatigheid is dan een makkelijke reflex. Je schermt jezelf nu af van je omgeving, je gaat uit contact.

Oorzaak HSP

Over HSP wordt vaak gesproken als iets dat je nu eenmaal bent. Alsof het aangeboren is, zoals de een muzikaal talent heeft en een ander een wiskunde of talenknobbel heeft.

Ik betwijfel dat en geloof eerder dat de gevoeligheid om signalen van anderen op te pikken in de eerste levensjaren zijn ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van emotioneel niet beschikbare ouders.