Selecteer een pagina
De Verslaving Voorbij - Hulp bij alcoholafhankelijkheid

HSP en alcoholafhankelijkheid

Heb ik als HSP meer kans op een alcoholverslaving

Als je een hoogsensitief persoon bent, komen indrukken uit het dagelijks leven meer en indringender bij je binnen dan goed voor je is. De impact is vaak groot en langdurig. Dat kan betekenen dat je je uit bescherming wil afsluiten. Niet zelden gebeurt dit met alcohol of een andere drug. Zo gezien is HSP een risicofactor voor het ontwikkelen van alcoholafhankelijkheid, of zoals doorgaans wordt genoemd: alcoholverslaving.

Afstand nemen of vluchten

Ben je hoog sensitief, dan is het belangrijk gezonde afstand te bewaren van stressvolle situaties waaraan je niet perse hoeft deel te nemen. Ik noem dat beperkt doorlaten aan de voordeur. Bijvoorbeeld: grenzen stellen aan wat een ander deelt aan persoonlijke ellende, geen sensatiekrant lezen, selectief tv kijken, je internetgebruik aanpassen enzovoort. Je beschermt jezelf, maar schermt jezelf niet af van je omgeving, je blijft in contact.

Als gezond afstand houden niet lukt en alles toch binnenkomt, zit er op gegeven moment niks anders op dan vluchten via de achterdeur. Vaak is er dan al heel wat stress en overbelasting, met kans op burn-out, somberheid of depressie. Het vluchten in alcohol met als gevolg een drankprobleem of andere dwangmatigheid is dan een makkelijke reflex. Je schermt jezelf nu af van je omgeving, je gaat uit contact.