Jij mag alles zijn – Griet op de Beeck

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor volwassenen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Inhoud

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn – Griet op de Beeck

Het interview

In het interview vertelt Griet over haar ontluisterende kindertijd waarin ze ’s nacht uit bed werd gehaald om te bemiddelen tussen haar ruziënde ouders, ze was toen 9 jaar. Dit soort verhalen, hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Het zijn allemaal situaties die een kind levenslang beschadigen. Hoe goed je je zelf hebt kunnen herpakken, er blijft altijd een zwakke plek. Maar er is hoop, lees ook de onlangs gepubliceerde pagina over polyvagaaltheorie.