Aanpak

In mijn aanpak komt drank zijdelings langs, het echte werk gaat over de onderliggende drive om te drinken. Het heeft dus geen enkele zin om je drankgebruik steeds maar weer te bespreken.

Minderen geen optie

Mijn begeleiding is geen middel om je drankgebruik naar jouw wensen aan te passen. Als je wilt minderen of sociaal wil drinken, dan wil je nog steeds drinken. Dat is geen optie omdat die wens op zichzelf een symptoom van het probleem is.

Niet op wilskracht en onthouding

Het is zeker niet de bedoeling dat je met wilskracht gaat proberen de fles te weerstaan. Daarmee bevestig je het basismisverstand dat het drinken zelf het probleem is. Met onthouding en wilskracht red je het niet, als je de oorzaak niet aanpakt. Het enige wat je bereikt is verduurzaming van het gebruik.

Veelomvattend en vrij

We praten en luisteren naar wat jouw hart, jouw verlangen, jouw lijf je te zeggen heeft. Daarbij gaat het ook over verlies en rouw. Gaandeweg ga je praktische oefeningen doen, zoals ontspanningsoefeningen, geleide visualisaties en oefenen in vertragen. Je leert te luisteren naar je lijf, want je lichaam weet veel meer dan jij met jouw mind kunt bedenken.

Vrij betekent ook dat ik werk met wat zich aandient. Dat krijgt aandacht, wordt gevoed, uitgenodigd en uitgedaagd. Methoden en protocollen staan ver op afstand.


Geen ontwenningsreacties

Mijn aanpak stelt je in staat je ongemerkt voor te bereiden op het moment dat je niet meer drinkt. Mijn ervaring leert dat verschijnselen van ontwenning uitblijven.

Geen terugval of onthouding

Je gaat letterlijk de alcoholverslaving voorbij. Dat is een onomkeerbaar proces. Er is niets terug te vallen want er is geen onthouding, waarbij je niet drinkt maar wel hunkert én verslaafd blijft.

Geen taboe op alcohol

In de meeste hulpverleningsprogramma's gaat alcohol meteen in de ban. Dat is hier niet het geval, omdat de focus niet op het drinken ligt.