Aanpak alcoholafhankelijkheid
Bij aanvang van de begeleiding is het niet de bedoeling dat je meteen probeert te stoppen met drinken, dat gaat niet werken. Dat heb je al vaker geprobeerd, dus dat werkt niet.
Inzicht verwerven
Centraal in de aanpak staat het verkennen van de onderliggende structuren, die jouw gedrag, denken en voelen (onbewust) aansturen. Het is een proces van opdoen van kennis, ontwikkelen van inzicht en oefenen. Een belangrijk onderdeel van deze fase is het ontkrachten van contraproductieve beeldvorming rondom ‘verslavingen’. Goed om te weten: je leert naar de onderliggende processen te kijken, maar je gaat situaties van vroeger niet herbeleven. We onderzoeken jouw verleden om het heden te begrijpen en de innerlijke verdeeldheid te verhelderen, niet om haar op te lossen. Het inzicht en doorzicht moet groeien, het komt maar zelden stormenderhand, niet in één keer en niet op een gemakkelijke manier, je moet je er voor willen inspannen. Het is eerder studeren dan consumeren.
Minderen geen optie
Dit proces is geen route om je drankgebruik (of elk ander coping-gedrag) naar je wens aan te passen. Als je nu heel stevig drinkt en dat al jaren doet, dan is minderen geen optie omdat die wens op zichzelf een symptoom van het probleem is. Als je wilt minderen of sociaal wil drinken, dan wil je nog steeds drinken en hou je de onderliggende oorzaak in stand.
Niet op wilskracht, niet op onthouding (abstinentie)
Het is zeker niet de bedoeling dat je met wilskracht gaat proberen de fles te weerstaan. Daarmee bevestig je het basale misverstand dat alcohol (of enig ander middel of dwangmatigheid) het probleem is. Met onthouding en wilskracht red je het niet. Het enige wat je bereikt is verduurzaming van het gebruik. Coping is het zichtbare verlengstuk van onzichtbare problemen die om aandacht vragen.
De aanpak is contextueel en vrij
Er wordt gewerkt vanuit een contextuele benadering en de wetenschap van veiligheid, de Polyvagaaltheorie. In het begin ga je zo breed mogelijk onderzoeken en leren, daarna volgt een proces van focussen op enkele basisuitgangspunten en inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel. Zijn deze eenmaal vertrouwd, dan kun je de nieuw verworven inzichten toepassen in je dagelijks leven. Vrij betekent ook dat ik werk met wat zich aandient. Dat krijgt aandacht, wordt erkend en meegenomen in het proces.
Geen ontwenningsreacties
Mijn aanpak stelt je lichaam in staat afstand te nemen van de behoefte aan verdoving. Hierdoor blijven ontwenningsverschijnselen uit.
Geen terugval of onthouding
Je gaat de (alcohol)verslaving voorbij. Dat is een onomkeerbaar proces. Er is niets terug te vallen want er is geen onthouding, waarbij je niet drinkt maar wel hunkert én ‘verslaafd’ blijft.
Geen taboe op alcohol
In de meeste hulpverleningsprogramma’s gaat alcohol meteen in de ban. Dat is hier niet het geval, omdat de focus niet op het drinken ligt.