Selecteer een pagina
De Verslaving Voorbij - Hulp bij alcoholafhankelijkheid

Aanpak De Verslaving voorbij

Bij aanvang van de begeleiding is het niet de bedoeling dat je meteen probeert te stoppen met drinken, dat gaat niet werken. Dat heb je al vaker geprobeerd, dus dat werkt niet.

Centraal in de aanpak staat het verkennen van de onderliggende structuur, die jouw jouw gedrag, denken en voelen (onbewust) aanstuurt. Het is een proces van opdoen van kennis, ontwikkelen van inzicht en oefenen. Immers, inzicht zonder handeling brengt geen verandering. Een belangrijk onderdeel van deze fase is het ontkrachten van beeldvorming, die mede het probleem in stand houdt. Goed om te weten: je leert naar de onderliggende processen te kijken, maar je gaat situaties van vroeger niet herbeleven.

Minderen geen optie

Dit proces is geen route om je drankgebruik naar je wens aan te passen. Als je wilt minderen of sociaal wil drinken, dan wil je nog steeds drinken. Dat is geen optie omdat die wens op zichzelf een symptoom van het probleem is. Als je deze wens ergens nog koestert loop je geheid vast in het proces, je bent dan (nog) niet geschikt voor begeleiding via De Verslaving Voorbij. Het is belangrijk om daar eerlijk over te zijn naar jezelf en in het proces.

Niet op wilskracht, niet op onthouding (abstinentie)

Het is zeker niet de bedoeling dat je met wilskracht gaat proberen de fles te weerstaan. Daarmee bevestig je het basale misverstand dat alcohol het probleem is. Met onthouding en wilskracht red je het niet. Het enige wat je bereikt is verduurzaming van het gebruik. Drinken is het zichtbare verlengstuk van het onderliggende probleem, dat om aandacht vraagt.

De aanpak is contextueel en vrij

Er wordt gewerkt vanuit een contextuele benadering. In het begin ga je zo breed mogelijk onderzoeken en leren, daarna volgt een proces van focussen op enkele basisuitgangspunten. Zijn deze eenmaal vertrouwd, dan kun je de nieuw verworven inzichten toepassen in je dagelijks leven.

Vrij betekent ook dat ik werk met wat zich aandient. Dat krijgt aandacht, wordt erkend en meegenomen in het proces. Methoden en protocollen staan ver op afstand.

 

Geen ontwenningsreacties

Mijn aanpak stelt je in staat je ongemerkt voor te bereiden op het moment dat je niet meer drinkt. Mijn ervaring leert dat verschijnselen van ontwenning uitblijven.

Geen terugval of onthouding

Je gaat letterlijk de alcoholverslaving voorbij. Dat is een onomkeerbaar proces. Er is niets terug te vallen want er is geen onthouding, waarbij je niet drinkt maar wel hunkert én ‘verslaafd’ blijft.

Geen taboe op alcohol

In de meeste hulpverleningsprogramma’s gaat alcohol meteen in de ban. Dat is hier niet het geval, omdat de focus niet op het drinken ligt.